Vakantie in Schotland

Reisportaal voor Schotland

Schotland is een belevenis

die je nooit vergeet!

Informatie en reisaanbod

››› Ga naar reisaanbod
››› Ga naar vakantieverblijven
››› Ga naar informatie

Informatie over Schotland

Schotse vlag

Schotland heeft als vakantieland ontzettend veel te bieden, waardoor het een uitstekend idee is om er een keer op vakantie te gaan.
U kunt er gaan genieten van steden als Glasgow en Edinburgh, maar u heeft aan de andere kant ook de mogelijkheid om de Highlands in te trekken, waar men bijvoorbeeld veel van de bekende whisky's maakt. In Schotland kijkt u uw ogen uit en kunt u daarnaast natuurlijk op zoek gaan naar het monster van Loch Ness, dat de mensen al tijdenlang bezig houdt.

Landkaartje

Steden in Schotland
De belangrijkste steden in Schotland zijn Glasgow en Edinburgh, maar daar houdt de vergelijking tussen de beide dan ook meteen op. Glasgow is een Victoriaanse stad en is wat dat betreft ontzettend trendy. U kunt er gaan genieten van een aantal hippe restaurants en clubs en op die manier de Dear Green Place gaan ontdekken.
Edinburgh, aan de andere kant, zorgt juist voor een betoverende magie. Het is een oude stad met bijvoorbeeld het kasteel Edinburgh Castle en een middeleeuws paleis in het centrum. Er staan prachtige werelderfgoed gebouwen, die schrijvers onder andere hebben geïnspireerd tot Sherlock Holmes, Harry Potter en natuurlijk Jekyll and Hyde.
Glasgow en Edinburgh zijn zeer goed geschikt voor een stedentrip.

De Highlands
De Schotse Highlands zorgen voor een geweldige combinatie van wilde natuur en pure schoonheid. U kunt er genieten van prachtige vergezichten en daarnaast van de eilanden die u in de verte kunt zien liggen.
Verder kunt u bijvoorbeeld afreizen naar Speyside en Moray, om daar de beste whisky's te gaan proeven. Tijdens een van de festivals heeft u de mogelijkheid u volledig te laten betoveren door de karakteristieke smaak. Zo komen de Schotse Highlands volledig tot leven en heeft u een geweldige tijd in dit prachtige land.

Scotland → door Jonathan Haring → bij Vimeo →.


Whisky
Scotch whisky is de officiële benaming voor whisky afkomstig uit Schotland zoals dat is vastgelegd in de Europese wetgeving.
Wanneer er gesproken wordt over een blended whisky houdt dit in dat er malt whisky wordt gemengd met grain whisky. Op deze manier wordt er een drank gemaakt die vaak minder uitgesproken van smaak is dan de single malt whisky en meestal makkelijker drinkbaar. De drinkbaarheid is een reden om te blenden. Een andere belangrijke reden is dat het goedkoper en eenvoudiger is om grain whisky te maken dan malt whisky. Op deze manier is gemakkelijker aan de grote vraag naar whisky te voldoen. De blended whisky's beslaan zo'n 95% van de whiskymarkt.
Er bestaat in heel Schotland maar een distilleerderij die een single blended whisky maakt, dit is Loch Lomond waar zowel malt als grain whisky wordt gemaakt.
Naast de blended whisky bestaat er ook vatted of pure whisky. Deze bevat malt whisky van verschillende distilleerderijen.

Loch Ness
Het monster van Loch Ness is wellicht het meest bekende mysterie ter wereld. Loch Ness is het diepste meer van Schotland en alleen daarom al ontzettend interessant. Bovendien zit er meer water in dan in alle andere zoetwatermeren uit heel het Verenigd Koninkrijk bij elkaar opgeteld.
Het mysterie rond het monster van Loch Ness begon al in de 6e eeuw, toen Sint-Columbus aangaf het te hebben waargenomen. Meer recent gaf in 2007 een Engelsman aan dat hij het monster opnieuw heeft gezien, waarmee de in totaal 4000 waarnemingen ook van een meer recente aard zijn.
Lees meer over Loch Ness

Cijfers en feiten over Schotland
Schotland is een landsdeel van het Verenigd Koninkrijk, gelegen in het noordelijke deel van dit koninkrijk.
Staatsvorm:
Na de verkiezingen in mei 1999 kreeg Schotland voor het eerst na 300 jaar weer een eigen parlement met 129 leden. Dit parlement buigt zich over binnenlandse aangelegenheden, terwijl de buitenlandse politiek en de landsverdediging in Londen wordt besloten. Koninging Elizabeth II is sinds 1952 staatshoofd.
Hoofdstad:
Edinburgh
Oppervlakte:
78.783 km2.
Geografie:
Schotland is ongeveer tweeënhalf keer zo groot als Nederland. De Lowlands in het zuiden bestaan uit heide met licht glooiende heuvels. In de Highlands in het noorden liggen de Grampian Mountains en Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië (1344 m). De kusten kennen vele kliffen, de vaak zeer diepe zout- en zoetwatermeren noemt men Lochs. Schotland telt maar liefst 790 eilanden. De eilanden liggen voornamelijk aan de grillige westkust en aan de noordkust. De grootste eilanden in het westen zijn Skye en Lewis, behorend tot de Hebriden. In het noordoosten liggen de Orkney- en Shetland-eilanden. John O'Groats ligt in het uiterste noorden van het Schotse vasteland.
Bevolking:
5 miljoen.
Taal:
Engels.
Scottish Gallic wordt door enkele bewoners in het westen en in de Highlands gesproken.
Klimaat:
Over het algemeen iets koeler dan in Engeland. In het westen natter en zachter als in het koele en droge oosten. Heftige Sneeuwval in de winter in de hogere gebieden; mist het hele jaar door mogelijk.
Webcam Pentland Hills bij Edinburgh