Vakantie in Schotland

Reisportaal voor Schotland

Schotland is een belevenis

die je nooit vergeet!

Informatie en reisaanbod

››› Ga naar reisaanbod
››› Ga naar vakantieverblijven
››› Ga naar informatie

Edinburgh hoofdstad van Schotland

Edinburgh is een aanrader
Edinburgh, sinds 1437 de hoofdstad van Schotland, is een regelrechte aanrader voor de liefhebber van boeiende steden. Al in 900 voor Christus werd deze plek bewoond. De stad ademt dan ook echt nog het verleden en biedt een ruime keuze aan bijzondere, historische bezienswaardigheden waaronder kastelen, kerken en kathedralen. Het imponerende kasteel Edinburgh Castle is daarbij, letterlijk en figuurlijk, het prachtige hoogtepunt van de stad. Het historische centrum genaamd Old Town & New Town, bruist nog van de mythen en legenden en staat als geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Ervaar deze stad met een whiskyproeverij en een heuse spooktocht en je hebt een reiservaring om nooit meer te vergeten! Let’s take a trip!

Edinburgh Schotland

Ligging van Edinburgh
De stad ligt aan de zuidoost kust van Schotland en wordt omringd door valleien en rivieren. In een ver verleden was er veel vulkanisme in deze streek. Castle Rock, de langgerekte basalt-heuvel in het centrum, is daar nog een restant van. Het fraaie Edinburgh heeft in elke tijd van het jaar haar charme. De meeste kans op zon is er van mei tot en met september. Juli is de warmste maand met zo’n 20 graden. Maar de stad beleven in kerstsfeer is ook een belevenis. De herfst met haar magnifieke kleurenspel en wisselende wolkenluchten is een echte aanrader maar ook in de lente, met talloze bloeiende planten, is het zeer goed toeven in de Schotse hoofdstad.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Edinburgh
Er is een groot aanbod van interessante bezienswaardigheden waarbij het maken van keuzes tijdens een bezoerk aan Edinburgh niet zal meevallen.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle
Dit goed bewaard gebleven kasteel uit de 12e eeuw ligt op een hoge rots midden in het centrum. De Schotse kroonjuwelen en de beroemde 'Stone of destiny' (kroningssteen) worden hier bewaard. Er worden rondleidingen aangeboden. Tevens is er een oorlogsmuseum. Het uitzicht vanaf het kasteel is schitterend. In de zomer vindt binnen de kasteelmuren het wereldberoemde Royal Edinburgh Military Tattoo Festival plaats.
Royal Mile
Dit is de belangrijkste en zeer toeristische straat van Edinburgh. De Royal Mile vormt tegelijkertijd een verbinding tussen het kasteel en het koninklijk paleis. Aan weerszijden van deze straat bevinden zich allerlei bezienswaardigheden, leuke musea en een ruim aanbod aan winkels. In deze straat worden ook evenementen georganiseerd zoals het Edinburgh Festival en een groot straattheater festival.
Palace of Holyroodhouse
Dit is het werkpaleis van de koninklijke familie. Een deel van dit historische paleis is te bezichtigen. Ook de paleistuinen zijn zeer de moeite waard. Naast het paleis bevinden zich de fotogenieke overblijfselen van een oude Augustijnerabdij.
St. Giles Cathedral
Deze kathedraal is in de loop van de tijd al vele malen verbouwd. Tegenwoordig is de Thistle Chapel met leuke Schotse elementen de grootste trekpleister. In de kerk worden regelmatig concerten georganiseerd.
Musea
Het National Museum of Scotland is een (interactief) museum dat je alles leert over wat 'Schots' is.
De National Galleries bestaan uit drie kunstmusea waarin verschillende tijdperken uit de kunsthistorie te vinden zijn. Er zijn onder meer topwerken te bezichtigen van bekende kunstenaars zoals Rembrandt, Monet en Van Gogh. Ook is er een bijzonder aanbod van Schotse moderne kunst te bewonderen.
Scottish Parliament Building
Dit parlementsgebouw is een aanrader voor de liefhebber van moderne bouwkunst. De gebouwen zijn namelijk op diverse manieren verbonden met de natuur middels organische vormen, grote ramen en een grasdak. In de centrale hal is een permanente tentoonstelling over deze bijzondere bouw te bezichtigen.
Royal Botanic Garden
Deze attractieve botanische tuinen, gelegen aan de rand van het centrum, vormen een eldorado voor de plantenliefhebber en rustzoeker. Bijzondere 'eyecatchers' zijn de grootste waterlelie ter wereld en de enorme collectie Chinese planten. Er is ook een bezoekerscentrum.

Blik op Edinburgh

Bijzondere belevenissen in Edinburgh

The Scotch Whisky Experience
Dit is de ultieme plek voor een echte whisky-experience, het bezoek begint namelijk al direct met een glaasje whisky! Er wordt verder een interessante tour aangeboden met alle denkbare informatie over het ambacht whisky maken. Tevens is er een proeverij met keuze uit maar liefst 300 soorten whisky.
Old Town Spooktour
In het oudste deel van de stad, met haar talloze kleine, schimmige steegjes is nog een indrukwekkend gewelven-doolhof te vinden. Neem, met een wandelgids, een letterlijke en figuurlijke duik in dit spookachtige verleden van de stad en bezoek daarbij ook het kerkhof bij nacht. De tour wordt, om van de schrik bij te komen, meestal afgesloten met een drankje in één van de vele gezellige pubs die de stad rijk is.
New Town Shopping
Voor de winkelliefhebber zijn de winkels van Princes Street en George Street een eldorado. Voor shoppen en nachtleven is Rose Street het juiste adres.

Nog meer attracties
De dierentuin, Princess Gardens, Koninklijk jacht Brittania, standbeeld van hond Greyfriars Bobby, fietstour met een local, Hop on hop off bustour.