Vakantie in Schotland

Reisportaal voor Schotland

Schotland is een belevenis

die je nooit vergeet!

Informatie en reisaanbod

››› Ga naar reisaanbod
››› Ga naar vakantieverblijven
››› Ga naar informatie

Edinburgh Tattoo

Het Royal Edinburgh Military Tattoo Festival wordt al sinds 1950 jaarlijks in augustus in de Schotse hoofdstad Edinburgh gehouden.
Het evenement begon vrij bescheiden maar is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd festival waar jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers op af komen. Internationaal geniet het festival behoorlijk aanzien blijkend uit het feit dat ongeveer 70% van de bezoekers niet uit Schotland zelf komt.

Het woord 'Tattoo' in de naam is overigens niet afkomstig van de inkttekeningen waar mensen hun lichaam mee versieren, maar van een uitroep die in het Schotland van de 17e en 18e eeuw werd gedaan bij het sluiten van de kroeg: "Doe den tap toe!" ("Doe de kranen dicht!").


Military Tattoo
copyright foto: Xlibber

Op elke dag van het festival is er een volledig programma waaraan honderden muzikanten (waaronder vele drummers en doedelzakspelers), zangers en dansers deelnemen. Zoals elk jaar zit het Edinburgh Tattoo Festival weer vol met elementen uit de Schotse traditie op het gebied van muziek en dans, maar uiteraard hebben de optredens ook moderne componenten. Een aantal van de bijna 1000 artiesten komt natuurlijk uit Schotland zelf, maar door de jaren heen is het festival zodanig gegroeid in grootte en faam dat tegenwoordig de artiesten van 4 verschillende continenten afkomstig zijn.
Shows vinden plaats naast het indrukwekkende Edinburgh Castle, een prachtige en historische locatie voor het festival.

Op het programma van Edinburgh Tattoo staan optredens van militaire bands uit verschillende landen. Zo komen vele 'pipe bands', bestaande uit drummers en doedelzakspelers, uit onder meer Australië, Canada, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland voorbij. Traditiegetrouw zullen ook de 'Massed Pipes and Drums' en de 'Massed Military Bands' plaatsvinden, indrukwekkende shows waarbij meerdere bands gezamenlijk optreden. Hierbij bevinden zich ook het Koninklijke Regiment van Schotland en een samengestelde band van de Koninklijke Marine, het leger en de Koninklijke Luchtmacht.
Als afsluiting van de dagprogramma's speelt de 'Lone Piper' (de eenzame doedelzakspeler) dagelijks een klaaglied vanaf zijn plek bovenop het kasteel; een traditie die van het eerstgehouden festival stamt.

Bijzonder aan dit festival is dat een deel van de opbrengsten wordt geschonken aan goede doelen. In de loop der jaren zijn al vele miljoenen pond gedoneerd aan verscheidene organisaties.

Indien er in augustus een vakantie in Schotland wordt gehouden mag de prachtige stad Edinburgh en het indrukwekkende Tattoo Festival zeker niet gemist worden.